maanantai 24. helmikuuta 2014

Lifefactoryn lasinen juomapullo - miten välttää helposti BPA:ta

Muovista ja erityisesti BPA:sta eli Bisfenoli A:sta on puhuttu viime vuosina paljon. Se on mietityttänyt minuakin. 
 
WWF sanoo BPA:sta näin: 

"Bisfenoli on xenoestrogeeni, joka osaa matkia estrogeenihormonin toimintaa elimistössä. Aine pystyy vaikuttamaan haitallisesti kehon hormonijärjestelmään sekä mahdollisesti myös miesten lisääntymisjärjestelmään, kuten eturauhaseen ja sperman tuotantoon. Tytöille aine voi aiheuttaa aikaistunutta puberteettia ja naisille altistusta rintasyövälle, munasarjojen monirakkulaoireyhtymätaudille sekä keskenmenon riskin suurenemiselle. Myös vaikutuksia immuunijärjestelmään on havaittu."  

"Bisfenoli A:ta käytetään niin monissa kuluttajatuotteissa, että eräät tiedemiehet sanovat altistumisen sille olevan lähes jatkuvaa. Kemikaalille voi altistua etenkin ravinnon kautta. Sitä voi suodattua polykarbonaattimuoveista, kun esimerkiksi juo vettä tai virvoitusjuomia pullosta, joka on tehty polykarbonaattimuovista. Myös säilykepurkkien epoksihartsivuorauksesta voi liueta bisfenoli A:ta purkin sisällä olevaan ruokaan tai juomaan. Sitä voi päästä elimistöön myös eräistä hammaspaikoista. 
Erityisen huolestuttavaa on raskaana olevien naisten altistuminen bisfenoli A:lle sekä se, että sitä voi suodattua tuttipullosta vauvanmaitoon. Bisfenoli A saastuttaa myös ympäristöä. Sitä pääsee vesiekosysteemeihin ennen kaikkea teollisuus- ja kotitalousjätteestä ja jätevesipäästöistä. Bisfenoli A:ta voi päästä ympäristöön myös kaatopaikoilta. Tämän tuloksena sitä löydetään jokien vesistä, jokisuulahdista ja sedimenteistä. Bisfenoli A:ta on löydetty monista ruokana käytettävistä merenelävistä."

Kaikkein helpoin on aloittaa juomapullosta. Join arviolta 7 vuoden ajan vettä joka päivä puolen litran muovipullosta, jonka aina täytin sen tyhjennyttyä. Aloin käyttää vesipulloa samoihin aikoihin, kun lisäsin veden juontiani, jotta pystyisin pullon avulla seuraamaan, paljonko päivittäin juon. Kun sitten törmäsin jatkuvasti uutisiin BPA:sta, heitin lopulta muovipulloni roskiin ja kävin ostamassa lasisen litran vetoisen vesikannun pari vuotta sitten. Sekä kotiin että töihin. Siitä sitten kaadoin vettä lasiin ja join päivän mittaan noin pari pullollista. 
 
Edelleen käytin kuitenkin salilla muovipulloa, sillä se oli kevyt kantaa laukussa. Muistan myös lukeneeni, että kierrätyssymboli 1 eli PET-merkintä muovipullossa tarkoittaa sitä, ettei siinä ole haitallisia kemikaaleja. Mitä enemmän BPA:sta kuitenkin lukee, sen enemmän tekee mieli vähentää kaikin mahdollisin tavoin muovia arjessa, vaikka olisikin kyse niistä turvallisista PET-pulloista. Niinpä päätin vihdoinkin vaihtaa myös salipulloni lasiseen.

Rakastan uuden pulloni raikkaan turkoosia väriä!

Lifefactoryn lasipullo ei sisällä BPA:ta, ftalaatteja, PVC:tä tai polykarbonaattia. Sitä suojaavassa 100 %:sti myrkyttömässä silikonihupussa ei ole myöskään muovia. Pullossa on suuri suu (joka on samankokoinen kaiken kokoisissa pulloissa), joten siihen on helppo halutessaan lisätä joko jäitä, sitrusviipaleita tai teepusseja. Lisäksi pullon ja hupun voi pestä astianpesukoneessa joko yhdessä tai erikseen, samoin kuin korkinkin. 

Eikä suuri, 650 ml pullo edes paina niin paljoa kuin olin ajatellut (täytenäkään). Salikassissa sitä on siis aivan yhtä helppo kuljettaa kuin muovipulloakin. Spinning-tunnilla se ei tosin mahdu sisäpyörän juomapidikkeeseen yhtä hyvin kuin pienempi muovipullo, mutta mahtuu kuitenkin juuri ja juuri hieman työntämällä. Se on kuitenkin pieni miinus sen rinnalla, että saan vähennettyä muovin kanssa kosketuksissa olemistani. 

Myös monissa muovisissa tuttipulloissa on Suomessa ollut BPA:ta. Sen käyttö niissä kiellettiin kuitenkin koko Euroopassa vuonna 2011 varovaisuusperiaatteen mukaan: kemikaalin yhteisvaikutuksista tiedetään vielä niin vähän, että lopulta katsottiin parhaaksi kieltää kemikaali tuttipulloissa pitkään jatkuneen tutkimisen ja keskustelun jälkeen. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA ei kuitenkaan ole muuttanut siedettävän päiväsaannin rajaa, joka on asetettu tällä hetkellä 0,05 mg henkilön painokiloa kohti vuorokaudessa. Tämä tarkoittaa toisin sanoen sitä, että BPA:ta on edelleen monissa muissa muovituotteissa ja perusjampan on vaikea tietää, missä sitä on ja missä ei. 

Aion tuosta kiellosta huolimatta joskus tulevaisuudessa hankkia myös tuttipullot lifefactoryltä. Sillä silti mieluummin aina kun vain mahdollista, haluan korvata muovin muilla vaihtoehdoilla. Se kun on nykyään mahdollista.   

Bisfenoli A on muuten todennäköisemmin huomattavasti vaarallisempaa pienille lapsille ja sikiöille kuin aikuisille.      


   
 BPA:lle altistumista voi helpoiten välttää tai ainakin vähentää seuraavasti:
  • Käyttämällä lasisia juomapulloja (myös tuttipulloja) tai juomalla vettä lasista.
  • Rajoittamalla säilykkeiden käyttöä ja pakattuna ostetun tai muovissa säilytetyn ruoan osuutta ruokavaliossa.
  • Välttämällä polykarbonaatista (PC) valmistettuja pulloja/astioita/ruokailuvälineitä (merkitään yleensä kierrätyssymbolilla 7), sillä polykarbonaatti sisältää BPA:ta. 
  • Välttämällä muovisten tuttipullojen lämmittämistä mikrossa tai kiehuvassa vedessä (vanhat ja naarmuuntuneet tuttipullot kannattaa poistaa käytöstä heti), sillä bisfenoli A liukenee nesteeseen nopeammin ja helpommin korkeissa lämpötiloissa.   

BPA:ta on muuten myös kassakuiteissa. Lopuksi täytyy kai mainita, etteivät kaikki tutkijat ole vielä vakuuttuneita BPA:n haitallisuudesta ihmisille. Näyttöä siitä on kuitenkin minusta jo ihan tarpeeksi. Ja niin kauan kuin ei olla varmoja, ainakin minä haluan pelata varman päälle. Ja jo aika pienillä muutoksilla kuormaansa voi vähentää helposti.   

4 kommenttia:

  1. Kiitos postauksesta!
    Taitaa meilläkin vaihtua pikkuhiljaa muovit pois. Ensiksi tuolta lapselta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä mitään :) Minäkin aloittaisin lapsen kuorman keventämisestä!

      Poista
    2. Kaikki muut muoviastiat pistinkin jo pojalta pois, paitse ne kaksi rakasta "samala mmmniit" (lue: salama mcqueen) mukia säästin :D

      Poista

Jos haluat piristää päivääni, kommentoi :)