tiistai 3. joulukuuta 2013

Sananen rasvoista ja tee se itse -margariini

Kaikki, jotka vähänkään seuraavat hyvinvointi-kenttää varmaan tietävätkin, että margariini on syytä kiertää kaukaa ja käyttää mieluummin ehtaa voita. Koska kuitenkin edelleen on paljon myös sellaisia, jotka eivät tiedä asioista ja paistavat siksi edelleen ruokansa rypsi- tai auringonkukkaöljyssä ja voitelevat leipänsä teollisella margariinilla, on hyvä kerrata muutama fakta rasvoista. Silläkin uhalla, että aihe on edelleen monen mielestä hyvin kiistanalainen ja saattaa siksi herättää voimakkaitakin tunteita. 

Rasvat jaetaan karkeasti kahteen eri luokkaan: tyydyttyneisiin (koviin) ja tyydyttymättömiin (pehmeisiin) rasvoihin. Tyydyttynyt rasva sisältää rasvahappoja, jossa hiiliatomien välillä on yksinkertaisia sidoksia. Tyydyttynyttä rasvaa voisi verrata tikkuun, sillä se on kova eikä taivu minnekään. Se ei ikään kuin tarvitse enää mitään ja on tyytyväinen. Näin ollen se ei myöskään reagoi hapen kanssa, eli se ei muutu miksikään esimerkiksi paistettaessa. 

Tyydyttymätön rasva puolestaan sisältää rasvahappoja, joiden välillä on yksi tai useampi kaksoissidos. Sitä voisi verrata jouseen, joka on joustava ja taipuu helposti. Näin ollen se on todella herkkä reagoimaan esimerkiksi hapen kanssa. 
Jos tyydyttymätöntä rasvaa käyttää paistamiseen, se härskiintyy eli hapettuu kuumentuessaan. Tämä tarkoittaa sitä, että rasvahappoketju muuttuu joustavasta jousesta epämääräiseksi sykkyräksi, jolloin elimistö ei enää tiedä, mitä sillä tai sille pitäisi tehdä. 


Näin ollen ainoastaan kova rasva soveltuu paistamiseen, koska se ei muutu siinä miksikään. Kovia rasvoja sisältävät voi, ihra ja kookosöljy. Laadukkaat kylmäpuristetut kasviöljyt eli pehmeät rasvat soveltuvat puolestaan erinomaisesti salaatinkastikkeiksi tai pirtelöihin, mutta niitä ei pitäisi missään nimessä käyttää paistamiseen.  

Teollinen margariini sisältää kasvirasvoja, jotka ovat sinänsä erittäin hyödyllisiä ja hyviä terveydelle, mutta. Ongelmana on teollisen margariinin valmistustapa. Sitä käsitellään hirvittävän paljon ja muun muassa kuumennetaan todella korkeissa lämpötiloissa, jotta siitä tulisi hyvin leivälle levittyvää. Jos ei usko siihen, että kuumennuksessa kasviöljy härskiintyy eli pilaantuu, maalaisjärkikin jo sanoo, että kaikkea, mikä on todella pitkälle käsitelty ja prosessoitu, on hyvä välttää niin pitkälle kuin vain mahdollista.    

Rasva ei ole ravintolisä vaan ruokaa, jota keho tarvitsee itse asiassa todella paljon sisäiseen voiteluun. Esimerkiksi iho koostuu pääosin rasvasta, aivot tarvitsevat toimiakseen rasvaa, samoin solukalvot. Jos siis iho kuivuu tai tulehtuu, se on merkki siitä, että kehossa vallitsee rasvan puute. Sanotaan myös, että rasva täyttää energiantarpeen paremmin kuin vaikkapa hiilihydraatti. Jos siis alkaa syödä hiilareiden sijaan enemmän rasvaa, pitäisi laihtua, sillä silloin söisi todennäköisesti määrällisesti vähemmän.


Jos kerran teollinen margariini tulisi kiertää kaukaa, mikä sitten voisi korvata sen? No itse tehty margariini tietenkin :) Suosittelen kokeilemaan, tämä on todella nannaa!


Tee se itse -margariini

2/3 osa voipaketista
1 dl Udo's Oilia
1 nippu ruohosipulia tai tuoretta valkosipulia maun mukaan

Sulata voita miedolla lämmöllä siihen saakka, kunnes se juuri ja juuri alkaa sulaa, mutta ei vielä kunnolla ole sulaa. Kaada voi, ruohosipuli ja Udo's Oil sitten blenderiin ja sekoita tasaiseksi. Laita levite johonkin kauniiseen kippoon ja jääkaappiin jähmettymään. Itse tehtyä margariinia kannattaa myös säilyttää jääkaapissa, jossa se säilyy ainakin kaksi viikkoa, ellei pidempäänkin.      

2 kommenttia:

 1. Kuulostaapa todella hyvälle tuo itsetehty :P Pitääpä kokeilla!
  Mitähän rasvaa lapselle uskaltaa aikanaan alkaa tarjoamaan..? Suositukset kun ovat, mitä ovat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä :) Tarjoaisin lapselle samaa kuin mitä itse syön eli esimerkiksi tätä itse tehtyä margariinia.

   Poista

Jos haluat piristää päivääni, kommentoi :)