maanantai 7. lokakuuta 2013

Tasapainottava ja rauhoittava laventeliöljy

Pidän syksyssä ruskasta ja siitä, että silloin palataan takaisin ruotuun kesälomien jälkeen. Tykkään polttaa kynttilöitä pimenevissä illoissa ja rakastan erityisesti niitä kirkkaan kuulaita syyspäiviä, jolloin on vielä kohtuullisen lämmin, aurinko paistaa ja saa syksyn väriloiston oikein hehkumaan. 

Mutta. On syksyssä paljon myös haikeutta. Lämpimästä ja vapauttavasta kesästä tahtoisi pitää kiinni viimeiseen saakka ja pimevät illat tarkoittavat myös sitä, että koko ajan kuljetaan vauhdikkaammin kohti talvea, kylmyyttä ja täyspimeyttä. Pimeys ja kylmyys voivat olla aika masentavia asioita, ellei kaamosmasennusta ja syysstressiä osaa torjua tehokkaasti.


Sen lisäksi, että keskityn niihin syksyn hyviin puoliin, olen löytänyt yhden toisenkin hyvän tavan torjua syysstressiä. Tai ihan mitä tahansa stressiä. Ostin nimittäin tuoksulyhdyn ja sain siihen testattavaksi Frantsilan laventeliöljyä. Ihan mielettömän helppo ja tehokas keino rauhoittua arjen keskellä!

Suitsukkeita olen polttanut jo vaikka kuinka kauan, mutta tuoksulyhty oli itselleni vieraampi juttu. Se on siis eteeristen öljyjen käyttöä varten kehitetty keraaminen, lasinen tai sähköinen polttimo, jonka vesipesään laitetaan kerrallaan 3-7 tippaa eteeristä öljyä. Lyhdyn alla on kynttilä, jonka palaessa vedessä olevat aromaattiset ainesosat vapautuvat ja täyttävät huoneilman.
 
Eteerisen öljyn sanotaan olevan kasvin elämänenergia, sen sielun tuoksu. Aromaterapia perustuu kukista, lehdistä, hedelmistä, kuoresta, pihkasta ja juurista saataviin aromaattisiin öljyihin ja niiden lukuisiin vaikuttaviin voimakkaasti tuoksuviin aineosiin. Niillä aktivoidaan ihmisen fysiologisia toimintoja ja tunne-elämän tasapainoa.

Laventelia pidetään aromaterapian monikäyttöisinpänä öljynä. Sillä hoidetaan lukemattomia fyysisiä ja psyykkisiä vaivoja, sillä sen luvataan olevan tasapainottava, rauhoittava, puhdistava ja kipuja lievittävä. Laventelin pitäisi rauhoittaa myös sydämentykytystä, lisälyöntisyyttä ja rytmihäiriöitä sekä etenkin hermostollisista syistä tai ahdistuksesta johtuvia hengitystievaivoja. Lempeän laventeliöljyn sanotaan myös valmistavan unten maille ja tasapainottavan äärimmäisiä tunnetiloja, kuten levottomuutta, jännittyneisyyttä, ristiriitaisuutta, hermostuneisuutta, masennusta ja hämmennystä. 

 
Yhtenä päivänä viime viikolla minulla oli jotenkin todella levoton olo ja tuntui etten pysty oikein keskittymään mihinkään. Sitten muistin laventelini. Laitoin sitä tuoksulyhtyyn, menin hetkeksi makaamaan ja laitoin silmät kiinni + rauhoittavan mantran soimaan. Hengittelin syvään hetken aikaa ja pikkuhiljaa huomasin levottomuuden rauhoittuvan. Vaikutusta oli toki todennäköisesti näillä kaikilla toimilla, mutta hyvä kikka silti.

Sen jälkeen olen polttanut laventelia tuoksulyhdyssä ihan muutenkin vain ja jotenkin siitä tulee aina sellainen tyyni ja rauhallinen hyvä olo. Kun tiputtaa lyhtyyn noin seitsemän tippaa öljyä, tuoksu on juuri sopiva. Selvä, muttei liian vahva. Suosittelen kokeilemaan :) Tuoksulyhty on hyvä vaihtoehto myös niille, joiden mielestä suitsukkeen tuoksu on liian voimakas. 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos haluat piristää päivääni, kommentoi :)