tiistai 2. heinäkuuta 2013

BB-voide luonnonkosmetiikassa

Veikkaan, että tehokkaan markkinoinnin takia lähes kaikki ovat jo kuulleet BB-voiteesta ja suurin osa varmaan myös tietää, mikä se on. Mutta ei siitä taida olla oikeastaan lopulta kuin noin vuosi, kun itse kuulin siitä ensimmäisen kerran. Kerrataanpa siis hieman.  

BB on lyhenne sanoista beauty balm, blemish base tai blemish balm. Saksalainen ihotautilääkäri Christine Schrammek kehitti kyseisen voiteen 1960-luvulla ja sen tarkoitus oli auttaa hänen potilaitaan kauneushoidoista ja -leikkauksista toipumisessa eli suojata, hoitaa ja peittää herkkää ihoa. Kyse ei siis varsinaisesti ole mistään uudesta jutusta.

Voide levisi Etelä-Koreaan ja Japaniin (ja ylipäätään Aasiaan, jossa vaaleaa posliini-ihoa ihannoidaan) vuonna 1985 ja siitä tuli siellä nopeasti näyttelijöiden ja julkkisten salainen ase. Viimeisen parin vuoden aikana BB-voiteet rynnistivät myös länsimaisille markkinoille. Niitä  putkahtelee nyt kaupan hyllyille kuin sieniä sateella ja koko ajan lupaukset tehosta ovat entistä suurempia. Läheskään kaikki tällä hetkellä markkinoilla olevat BB-voiteet eivät kuitenkaan sisällä alkuperäisten BB-voiteiden hoitavia ja rauhoittavia ainesosia.

Viimeisin trendi markkinoilla ovat CC-voiteet (color correcting cream), jotka käsittääkseni ovat paranneltuja versioita BB-voiteista. Sehän yleensä tosin tarkoittaa samalla myös korkeampaa hintaa...  

Mutta palataanpa vielä takaisin beauty balmeihin. BB-voide on samalla sekä kosteus- että pohjustusvoide, ihon heleyttäjä, meikkivoide, peiteaine, valokynä ja aurinkosuoja. Markkinoille tulevissa kehittyneemmissä versioissa eli BB-uutuuksissa, on otettu huomioon myös erilaiset ihotyypit, kuten herkkä, rasvoittuva ja ikääntyvä iho. Tiivistettynä BB-voide on siis laiskan meikkaajan monitoimituote, joka antaa iholle luonnollisen ja hehkuvan pinnan yhdellä sipaisulla: se on jotain sävyttävän päivävoiteen ja meikkivoiteen väliltä.

Koska synteettisen kosmetiikan markkinat pullistelevat tällä hetkellä BB-voiteita, oli vain ajan kysymys milloin sellaisia alkaa saada myös luonnonkosmetiikan puolelta. Lavera oli ensimmäinen, jonka tarjonnassa minä törmäsin beauty balmiin.


Tykkään Laveran BB-voiteesta kovasti, sillä se tuoksuu raikkaalle, kosteuttaa hyvin, tasoittaa ihoa kivasti ja mukautuu ainakin minun ihoni sävyyn hyvin. Voide on kyllä melko tummaa, joten ihan todella vaalealle iholle se ei välttämättä sulaudu yhtä hyvin. Mutta mikä parhainta, voide tekee kaiken tuon luomulaatuisesti muun muassa acai-marjan ja luonnollisen mineraalipigmentin avulla :)

Tykästyin voiteeseen niin, että jätin ainakin näin kesäksi kaiken muun (myös ripsarin!) arkimeikistäni pois, tuo Laveran BB-voide riittää minulle tällä hetkellä. Se ei kuitenkaan peitä suurimpia ihon virheitä tai ongelmia (kuten tummia silmänalusia tai finnejä), joten peittävämpää tulosta kaipaavan pitää fiksailla naamaa vielä peitekynällä. Myös Jane Iredalen mineraalimeikkipuuterini levittyi voiteen päälle ihan kivasti, joten jos BB:n päälle haluaa laittaa vielä muutakin meikkiä, onnistuu sekin. Päätin kuitenkin itse viettää kesällä niin paljon meikittömiä (tai no, lähes meikittömiä - jos BB-voidekin luokitellaan meikiksi) päiviä kuin mahdollista ja täytyy sanoa, että se on tehnyt iholleni todella hyvää! Siitäkin huolimatta, että käytän muutenkin luonnonkosmetiikkaa. 

Voisi sanoa summa summarumina, että kun Laveran BB-voidetta laittaa, tuntuu ja näyttää siltä, ettei naamassa olisi meikkiä lainkaan, mutta silti iho näyttää paremmalta kuin mitä se oikeasti on. Keksin ainoastaan yhden puutteen Laveran BB:stä: aurinkosuojaa siinä ei ole.

Minulla ei ole kuvissa muuta meikkiä kuin tuota Laveran beauty balmia. Tosi hyvin se mielestäni sulautuu ihoon!

Muihin luonnonkosmetiikan BB-voiteisiin en voi Laveraa verrata, sillä en ole niitä vielä testannut. Ainakin myös parilla muulla luonnonkosmetiikkamerkillä on kuitenkin jo omat BB-voiteensa.

 

2 kommenttia:

  1. Aineosia tutkiessani totesin, että raaja-ainelistan alkupäässä on titaanidioksidi, joka on luonnollinen aurinkosuoja-aine. Eli voide suojannee kuitenkin jonkin verran auringolta :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, kiitos tiedosta Anaïs! En kuitenkaan ehkä uskaltaisi kovin kauaa olla suorassa auringossa pelkästään sen turvin, mutta hyvä tietää, että voide antaa sittenkin pikkuisen myös aurinkosuojaa :)

      Poista

Jos haluat piristää päivääni, kommentoi :)