perjantai 12. heinäkuuta 2013

Attitudea arkeen

Ekologisia pesuaineita on saatavilla jo melko laaja valikoima eri merkeiltä ja osaa niistä saa nykyään myös päivittäistavaramarketeista. Se on todella hyvä, koska esimerkiksi itselläni on aika pitkä matka lähimpään ekokauppaan - ja aina sitä ei jaksa lähteä kovin pitkälle kauppareissulle. Olen testannut muutamaakin ekopesuainemerkkiä, mutta toistaiseksi eniten tykkään Attitudesta.


Montrealilaisen Bio Spectra -yhtiön Attitude-tuotelinja kertoo olevansa maailman ainoa ja ensimmäinen sekä ekosertifioitu että hiilineutraali (hiilijalanjäli nolla) kotitaloustuotemerkki.  Tykästyin myös Attituden pesutehoon ja etenkin tuoksuun (en ole muissa merkeissä törmännyt yhtä ihanaan eteeristen öljyjen tuoksuun!) niin täysin, että merkki pääsi suosikkilistalleni heti ensimmäisen kokeilun jälkeen. Ecover ja Lumme ovat kyllä myös mielestäni todella hyviä merkkejä. 


Attitude on:
 • Ekologinen ja biohajoava
 • Ei sisällä optisia kirkasteita tai entsyymejä, petrokemian tuotteista johdettuja ainesosia tai fosfaattia
 • Ainekset: maissi- ja kookospohjaiset tensidit, natriumsitraatit, natriumglukonaatti, eteeriset öljyt, vesi
 • Ympäristöystävällinen ja hiilidioksidineutraali tuotanto
 • Muovipakkaus
 • Toimii 15-95 asteessa ja sopii kylmävesipesuunkin
 • Ei ole käytetty eläinkokeita
 • Ecologo-ympäristösertifioitu   

Loppuun vielä Uuden Mustan listaamat syyt suosia ekologisia pesuaineita:
 • Ekokauppojen tuotesarjat ovat aina kokonaan ekologisia.
 • Ekopesuaineita ostamalla tuet ympäristöä kokonaisvaltaisesti ajattelevia yrityksiä.
 • Ekopesuaineiden valmistus on mahdollisimman ekologista (käytössä ekosähkö, kierrätettävä muovi, ei turhaa vettä). Raaka-aineiden ja vesistörasituksen lisäksi pakkaus, kuljetus, tiivistepesuaineet, markkinointi, toimistopaperi, energiankäyttö ja kaikki muukin on suunniteltu ekologiseksi. Osa merkeistä tarjoaa myös pakkausten täyttöpalvelua.
 • Ekopesuaineiden tuottajat eivät käytä eläinkokeita tai synteettisiä säilöntä- ja hajusteaineita.
 • Ekotuotteissa on mahdollisuuksien mukaan luomut ja reilut raaka-aineet. Tuotteet ovat usein myös vegaanisia eli niissä ei ole eläinperäisiä aineita. 
 • Sertifioinnit ottavat huomioon myös pesuaineen hajoamisen vesistössä.
 • Ekotuottajat eivät käytä petrokemiallisia eli raakaöljypohjaisia tuotteita.
 • Tuotteissa on mahdollisimman vähän kemikaaleja: ei turhaa antibakteerista puhdistusta ja monet tuoksuaineet (eteeriset öljyt) ovat samalla myös peseviä, desinfioivia ja puhdistavia ainesosia.

Rentoa (ja toivottavasti myös aurinkoista) viikonloppua kaikille! :)

2 kommenttia:

 1. Olin juuri samalla asialla ja ostin innoissani Belle Maisonin pyykinpesuainetta. Jotenkin petyin, kun luinkin jälkeenpäin, että saattaa aiheuttaa allergisia reaktioita. Vaikka kaipa kaikista voi jotain tulla. Olin vaan haaveillut peseväni vauvan pyykkejä ihanilla ekoaineilla :)
  Mitä ajattelet Attitudesta tai muista kokeilemistasi pyykinpesuaineista vauvanpyykille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pesisin ehdottomasti myös vauvanpyykin ekologisilla pyykinpesuaineilla, mutta valitsisin aina hajuttoman version. Lumme-sarjalla on esimerkiksi erikseen Sensitive-linja, jolla on Allergia- ja astmaliiton suositus ja jonka luvataan sopivan hyvin myös herkkäihoisille ja vauvan pyykkiin. Bebes info (http://www.bebesinfo.fi) listaa kyllä myös tuon ostamasi Maison Belle -merkin luotettavaksi vauvankin pyykille, sillä se ei sisällä petrokemian tuotteita eikä kemikaaleja. Allergisoivuudesta en osaa tosin sanoa mitään... Se on kyllä totta, että kaipa allergisen reaktion voi saada lopulta ihan mistä vaan, jos taipumusta siihen on - myös ekologisista pesuaineista tai luonnonkosmetiikasta.

   Olen myös kuullut, että jos laittaa pesuaineen lisäksi etikkaa noin desin huuhteluainelokeroon, vaatteista tulee pehmeämpiä (käsittääkseni etenkin kestovaipat pehmenevät tuolla kikalla ja ei-toivotut hajut poistuvat niistä kunnolla). Sappisaippua toimii kuulemma myös hyvin vauvanvaatteiden (ja miksei muidenkin vaatteiden) tahroihin. Muistan myös kuulleeni erään äidin pesseen kaiken vauvansa pyykin jo odotusaikana mäntysuovalla, mutta tarkemmin en sitten asiasta/ tehosta tiedä, koska en ole kokeillut (itselläni kun ei ole vielä lapsia).

   Poista

Jos haluat piristää päivääni, kommentoi :)