perjantai 15. elokuuta 2014

Raakaruoka-aika!

Olen kesän aikana lukenut, selaillut ja ihastellut Outi Rinteen kirjaa Raakaruoka-aika! - Herkkuja ilman hellaa ja uunia. Kirjassa on ihania raakaruokaohjeita, joita kokataan rennosti ja ilman turhia otsaryppyjä.


Pidän erityisesti sellaisista keittokirjoista, joissa on panostettu visuaalisuuteen. Kauniit ja herkulliset kuvat ovat mielestäni osa keittokirjan lukemisen (ja siitä inspiroitumisen) iloa. Joskus saatan vain selailla hyvin kuvitettua keittokirjaa ja tyytyä haaveilemaan herkuista. Silloin aina päätän, että vielä joskus teen tuota ja tuota, mutta käytännössä arjen kiireissä lopulta päädyn leipomaan aika harvoin. Samoin harvemmalle kokkaukselle jäävät sellaiset ruoat, jotka vaativat valmistuakseen enemmän aikaa ja vaivaa. Niinä hetkinä, kun niitä sitten vihdoin päätyy oikeasti tekemään, on aika juhlallinen olo. Arkena tyydyn kuitenkin ehkä liiankin usein niihin vaihtoehtoihin, jotka saa pyöräytettyä nopeasti.

Joka tapauksessa Raakaruoka-aika on juuri sellainen kirja, jota on ilo joko vain selailla ja antaa ruokaa silmilleen tai sitten ottaa tuumasta toimeen ja loihtia omassakin keittiössään kirjan sisältämiä houkuttelevia reseptejä. Minulla on huono tapa jumittua muutamiin tiettyihin hyviksi havaitsemiini resepteihin, joten sitä todella välillä kaipaa uusia reseptejä ja ideoita oman mielikuvituksen ulkopuolelta. Ja niitähän Raakaruoka-ajasta löytyy :)  Alla esimerkkinä yksi resepti kirjasta, josta on tullut aamupuurosuosikkini.  Omenakanelipuuro

1 dl mantelimaitoa
1 dl tuorepuristettua tai luomuomenamehua
1/8 tl suolaa
1/4 tl luonnon vaniljaa
3 rkl chia-siemeniä
1-2 tl juoksevaa hunajaa tai agavesiirappia
kanelia

Lisäksi halutessasi: omenasosetta tai raastettua omenaa ja rusinoita

Vatkaa kaikki ainekset keskenään kanelia lukuun ottamatta. Tarkista, etteivät chia-siemenet jää kokkareiksi. Sekoittele muutaman kerran 10 minuutin välein, kunnes chiat turpoavat. Laita puuro kannen alle jääkaappiin ja anna tekeytyä ainakin tunnin ajan, mieluiten yön yli. Ripottele valmiin puuron joukkoon kanelia. Tarjoa omenasoseen tai raastetun omenan ja rusinoiden kera.

Chia-puuro tuo välillä piristävää vaihtelua pirtelöaamiaisiini (vaikken kyllä ikinä, ikinä kyllästy pirtelöihin!). Välillä voi kuitenkin käydä niin, että joku oleellinen pirtelön ainesosa on loppu, eikä kauppaan jaksa raahautua heti aamusta. Tai sitten on kylässä jossain, jossa ei ole blenderiä. Chia-puuro on helppo tehdä myös vaikkapa matkalla, kunhan vain pakkaa chiat mukaan ja kunhan matkakohteesta löytyy mantelimaitoa ja jääkaappi :)         

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos haluat piristää päivääni, kommentoi :)