perjantai 6. kesäkuuta 2014

Voiko hiustenkasvua nopeuttaa?

Siinä vaiheessa, kun oma tukka on ohentunut puolella, sitä alkaa kummasti kiinnostua hiuksista ylipäätään, mutta tietenkin lähinnä niiden takaisinkasvusta. Ja siitä, miten itse mahdollisesti voi vaikuttaa hiustensa hyvinvointiin. Sillä siihen nimittäin voi vaikuttaa itse paljonkin, samoin kuin uusien hiusten kasvamiseen ja vahvuuteen.  

Opin HiusAkatemiassa, että terve hius kasvaa keskimäärin 1,3 senttiä kuukaudessa. Keskiarvo vaihtelee kuitenkin yksilöllisesti alle yhdestä sentistä yli kahteen senttiin kuukaudessa perinnöllisistä syistä johtuen. Oman tukan kasvuvauhtia voi myös nopeuttaa muutamalla pikkujipolla.


Hattu pelastaa hiuskriiseiltä takuuvarmasti aina :) 

1. Ravinto

Kaikkein tärkein tekijä hiusten hyvinvoinnissa ja kasvussa on riittävä sekä monipuolinen ravinto. Hiukset saavat ruoan ravintoaineet kehossa vasta aivan viimeisenä, joten niistä myös ensimmäisenä näkee, jos ravinto ei ole riittävän ravitsevaa. Tästä lisää tarkemmin myöhemmin.

Itselleni tuli uutena tietona se, että vain hiussoluja kehittävään hiusnystyyn tulee suoraan mikroverisuonia (läpimitta 0,003 mm). Hiusjuureen ja hiuksiin ei siis tule ravintoa tuovia verisuonia lainkaan. Toisaalta ihan loogista, koska muutenhan joka kerta hiuksia leikattaessa veri roiskuisi... Hius saa ravintonsa siten, että verenkierrosta kulkeutuneet ravintoaineet liukenevat päänahassa olevaan taliin, joka kuljettaa ne hiuksen soluseinämän läpi hiuksen käyttöön. Talirauhasen toimintaa ei siksi kannattaisi häiritä esimerkiksi liian kuivattavilla (eli rasvaisuutta poistavilla) shampoilla. Talirauhanen (joka erittää talia) voi myös alkaa surkastua D3-vitamiinin puutteesta.    

2. Päänahan hieronta

Toisena kasvun nopeuttajana toimii päänahan päivittäinen hieronta. Päänahkaa tulisi hieroa sormenpäillä pyörivin liikkein niin kauan, että tuntee lämmön - siitä tietää, että verenkierto on vilkastunut. Päänahan hieronnan voi myös suorittaa hiustenpesun yhteydessä. Teho on parhain, kun sen tekee pää alaspäin.    

3. Lisäravinteet 

Olen ollut sitä mieltä, että jos syö riittävän monipuolista ravintoa, ei tarvitse D-vitamiinia lukuun ottamatta ravintolisiä. Mutta nyt, kun hiustilanteeni on näinkin surkea, olen ottanut käyttöön myös muutaman suositellun lisäravinteen. Onhan se maalaisjärjelläkin ajateltuna niin, että jos kehossa on tulehdustila tai jokin muu ongelma, se tarvitsee tavallistakin enemmän ravinteita ja vitamiineja korjatakseen ongelman ja toipuakseen siitä. 

D3-vitamiini on muutenkin tärkeä, mutta se on oleellinen myös hiusten kannalta. Viralliset suositukset sen vuorokausiannostuksen suhteen vaihtelevat edelleen paljonkin, mutta itse olen syönyt sitä jo reilun vuoden verran 50 µg  / pvä. Nyt olen ottanut 100 µg / pvä.

Lisäksi magnesium (sitraattina magnesium imeytyy parhaiten), kalaöljykapselit (ja hyvät rasvat muutenkin) ja tiivistetyt juice plus -luomuravinnekapselit ovat hyviä tukemaan hiusten kasvua.   

4. Turve 

Päänahkaan levitettävä hoitoturve aktivoi ääreisverenkiertoa ja aineenvaihduntaa ja sitä kautta edistää hiustenkin kasvua. Turvehoitoa voi käyttää kerran viikossa. Sen levittäminen on tosin hieman sotkuista puuhaa, mutta turvetta saa myös sellaisessa purtilossa, jossa on kätevä aplikaattori. Myös valkoinen savi on hyvä tehohoito, sillä se syväpuhdistaa ja ravitsee päänahkaa. Päänahka olisi hyvä syväpuhdistaa kerran kuukaudessa. 

5. Hiusveden käyttö

Vaikka monen merkin kohdalla hiusveden teho perustuu lähinnä sitä levitettäessä tapahtuvaan päänahan hierontaan, on tutkimuksissa kuitenkin pystytty osoittamaan, että jotkut hiusvedet pystyvät edistämään hiustenkasvua jopa 50 prosenttia. Koska markkinoilla pyörii kuitenkin ilmeisen paljon myös hiujaushiusvesiä, ajattelin kokeilla itse tehtyä nokkoshiusvettä, jonka käytöstä olen kuullut muilta positiivisia tuloksia. Palaan tähänkin vielä myöhemmin tarkemmin.     

Nyt sitten vain päänahkaa ja hiuksia hoitamaan! Aika paljon aikaa ja vaivaa (ja toki myös sitä riihikuivaa) tähän projektiin saa kyllä uppoamaan, mutta eihän mitään ilmaiseksi saa. Odottakaapa vain, jossain vaiheessa minulla on entistä ehompi tukka. Tiedä millainen leijonanharja vielä tuleekaan :D   

2 kommenttia:

 1. Kiitos vinkeistäsi, kokeilen kyllä, on alkanut itsellä lähteä karvoja siihen malliin että pelottaa jo kaljuuntuminen koska olen nainen.

  Ohjeesi ovat selkeät ja sopivan lyhyet jotta ne jaksaa lukea ja omaksua. Vielä kerran kiitoksia ja nyt päätä hieromaan :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kiva lukea kommenttisi, kiitos siitä! Aivan mahtavaa, jos sait kirjoituksestani apua :) Tsemppiä hiustenlähtöön ja hyviä pään hierontahetkiä :)

   Poista

Jos haluat piristää päivääni, kommentoi :)