keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Manuka-hunaja

Vielä muutama kuukausi sitten en ollut ikinä kuullutkaan manuka-hunajasta. Vasta tehdessäni juttua PUR Hyvinvointikaupasta törmäsin tähän ylistettyyn tuotteeseen. Omaan keittiööni se päätyi kuitenkin vasta hieman myöhemmin. Päätin ostaa purkin manukaa silloin, kun hiustenlähtöni oli pahimmassa vaiheessa. Siinä vaiheessa olin jo kuitenkin löytänyt muutakin asiantuntevaa hoitoa ja apua ongelmaani (eli HiusAkatemian), mutta ajattelin silti ottaa aivan kaikki muutkin mahdolliset keinot käyttöön tilanteen tasapainottamiseksi. Nyt menossa on jo toinen manuka-purkki. 

Ai mitä se manuka sitten on? Se on tea tree -ryhmään kuuluva lääkekasvi, joka kasvaa vain Uudessa-Seelannissa. Mehiläiset valmistavat manukan kukinnoista antibakteerista hunajaa, jonka kaltaista ei muista kasvilajeista saada. Uuden-Seelannin alkuperäiskansa, maorit, ovat käyttäneet manukaa lääkinnällisiin tarkoituksiin tuhansia vuosia. Sillä on hoidettu muun muassa haavoja, tulehduksia, vatsavaivoja, vilustumisia ja tulehduksia.


Ensimmäinen, tällä hetkellä jo tyhjä manukani.

Kaikissa hunajoissa on tietynasteisia antibakteerisia ominaisuuksia, mutta vain manuka-hunaja on saanut lääkinnällisen hunajan luokituksen. Manukaa on tutkittu tietellisesti paljon ja on todettu, että se tehoaa muun muassa antibioottiresistentteihin sairaalabakteereihin (MRSA) ja moniin muihinkin viruksiin ja bakteereihin. Manuka-hunajan sanotaan olevan myös tehokas apu esimerkiksi vatsaongelmiin, moniin suolistosairauksiin, närästykseen, haavoihin, sieni-infektioihin, palovammoihin, makuuhaavoihin ja erilaisiin virussairauksiin. Se sisältää myös rutkasti antioksidantteja.

Manukan vahvuus määritellään tuottajasta riippumattomassa laboratoriossa ja sen antibakteerista tehokkuutta kuvataan UMF-luvun (Unique Manuka Factor) avulla. UMF-luku vaihtelee  5+ – 30+. Mitä suurempi luku, sen vahvempi on hunajan lääkinnällinen vaikutus. 

Manuka-hunajaa käytetään sellaisenaan (sitä ei siis tule sekoittaa kuumaan veteen tai teehen). Voi sitä kyllä lisätä myös pirtelöön, muihin kylmiin juomiin tai sujauttaa makeutukseksi vaikkapa raakakakkuihin ja muihin raakaruokiin. Hyvinvoinnin ylläpitoon riittää yksi teelusikka päivässä, mutta esimerkiksi flunssassa sitä voi ottaa useammankin annoksen. Manukaa, kuten muitakaan hunajoita, ei kuitenkaan suositella alle 1-vuotiaille.


  
Olen nyt käyttänyt manukaa noin reilun kuukauden sellaisenaan teelusikan päivässä. Laitoin sitä myös käteeni tulleeseen haavaan ja se lähti heti parantumaan. Jäin manukaan koukkuun siinä määrin, että hankin tosiaan ensimmäisen purkin loputtua tilalle heti uuden :) Toisen kohdalla päätin ottaa tosin hieman halvemman vaihtoehdon eli vähemmän stydin version. Manuka kun on hieman hintavampaa lääkettä kuin tavallinen hunaja. Hinta johtuu ymmärtääkseni siitä, että sitä saa kerättyä kerrallaan vain rajallisen määrän. Ja toki varmasti myös sen lääkinnällisistä ominaisuuksista.     
 
Vinkki: Kostuta kangas hunajalla ja laita se kipeään tai vaurioituneeseen kohtaan. Anna vaikuttaa yön yli. Tätä voi toistaa niin kauan kuin vaiva sitä vaatii. Hauteella voi hoitaa myös sieni-infektioita.


2 kommenttia:

 1. Mitä merkkiä suosittelet? Tarkoitus olisi ostaa jotain aika vahvaa (umf 15-20), mutta kun valikoima aika heikkoa Suomessa ja eri asteikot vaihtelevat, niin päätös on vaikea. Mistä halvimmalla kunnon tavaraa? iHerb? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvinvointikauppa Purista ja heidän nettikaupastaan löytyy ainakin Beechiven Raw Manuka Honeyta NPA 15+ (59,90€). Hiusakatemiasta (myös verkkokaupasta) saa eri merkin laadukasta manukaa hieman halvemmalla, esim. Bee Sweetin Active Manuka Honey 20+ (42€) ja Pure Earthin Raw Manuka Honey Active 30+ (56€). Luulisin, että myös Ruohonjuuresta löytyy, mutta hinnasta ja merkkivalikoimasta en osaa tähän hätään sanoa. iHerbistä saa varmasti myös laatua, mutta itse en ole tilannut koskaan sieltä :)

   Mielestäni Bee Sweet ja Pure Earth ovat ainakin hyviä merkkejä :)

   Poista

Jos haluat piristää päivääni, kommentoi :)