perjantai 17. tammikuuta 2014

30:ssä vuodessa opittua

Täytän tänään 30 vuotta. Uudelle vuosikymmenelle siirtymisen kunniaksi ohessa lista 30 asiasta, jotka olen näiden kolmenkymmenen ikävuoteni aikana oppinut. 

1. Asioilla on tapana järjestyä tavalla tai toisella. Vaikka joskus tuntuu ihan toivottamalta, pyyhettä ei kannata heittää kehään: yhtä varmasti kuin aurinko nousee joka aamu, löytyy kaikkeen yleensä ratkaisu. Voi käydä jopa niin, että asiat sutjaantuvatkin ihan itsestään.   

2. Älä jää vatvomaan asioita ja katkeroidu, vaan anna töppäilijöille (ja itsellesi) anteeksi. Ja mikä tärkeintä, päästä asioista sitten myös irti: anteeksiannettuihin seikkoihin ei enää palata. Piste.

3. Työkavereille, puolisolle, ystäville ja ihan vaikka ventovieraillekin kannattaa lausua kohteliaisuuksia niin usein kuin mahdollista. Siitä tulee itsellekin hyvä mieli :)

4. Maailma on täynnä mahdollisuuksia, joihin kannattaa tarttua aina tilaisuuden tullen. Enemmän sitä kuitenkin myöhemmin katuu tekemättömiä kuin tehtyjä asioita. 

5. Niitä juttuja, joista todella nauttii, kannattaa ja pitää tehdä. Silläkin uhalla, että välillä näyttää hölmöltä tai saa paheksuvia kommentteja muilta. Tanssi siis jalkasi kipeiksi, vaikket osaisikaan rumban askelia ihan täysin oikeaoppisesti, hae vain mielenkiintoisia töitä tai matkusta maailman ääriin, jos siltä tuntuu. Kerranhan täällä vain eletään!

6. Jos joku ärsyttää, sano se ääneen. Mököttämällä kasaat vain pahaa oloa sisällesi ja pilaat omankin päiväsi. 

7. Maailma on hieman parempi paikka, kun pukeudut säähän sopivasti. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että mukavuus menee tyylikkyyden edelle. Naurakaa vaan, mutta villasukista ja toppahousuista en talvella luovu! 

8. Jokainen ansaitsee olla onnellinen. Mihinkään vähempään ei pidä tyytyä.  

9. Välillä on hyvä tehdä jotain ihan hullua, niin ei vahingossakaan vakavoidu. Ja saattaa saada siinä sivussa hirmuisesti lisää rohkeutta ja itseluottamusta. Hassuilla vaan on hauskempaa! 

10. Jos joku asia painaa mieltä, kannattaa jakaa se jonkun kanssa. Mielellään hyvän ystävän, sillä yleensä jo asian ääneen sanominen helpottaa. Hyvät ystävät myös ymmärtävät ja lohduttavat aina, olipa kyse isosta tai pienestä kriisistä.

11. Unelmia on hyvä olla, mutta jos ne haluaa oikeasti toteuttaa, niiden eteen on tehtävä jotain. Kuka haluaa herätä 20 vuoden päästä siihen, että edelleen vain puhuu jostain (samasta asiasta)?
     

12. Vaikka olisi kuinka lahjakas jossain, on silti harjoiteltava, harjoiteltava ja harjoiteltava, jotta tulisi siinä vieläkin paremmaksi. Sinnikäs harjoittelu ja palava halu voi myös korvata luontaisen lahjakkuuden. 

13. Ystävyyden pitää olla vastavuoroista. Jos jostain ihmisestä joutuu pitämään kynsin hampain kiinni ja olemaan aina se, joka soittaa, ei kannata nähdä vaivaa. Eihän se toinenkaan nää sitä sinun eteesi.

14. Mitä pienemmistä asioista osaa olla kiitollinen, sitä onnellisempi on.

15. Yksi elämän tarkoitus on uusien taitojen ja asioiden oppiminen. Ime siis itseesi kaikki tieto, minkä saat, sillä koskaan et tule ns. valmiiksi tai kaikkitietäväksi. Opittavaa on aina.

16. Elämän tarkoitus on myös kasvaa ihmisenä henkisesti.

17. Hyvää ruokaa ja juomaa ei pidä koskaan väheksyä. Mehän olemme sitä mitä syömme - tai oikeastaan olemme sitä, mitä meihin imeytyy. 

18. Tuoreista appelsiineista puristettu mehu on luksusta, niin parasta! 

19.  Ystävät ovat perhe, jonka valitsemme itsellemme <3 Yhteisöllisyys ja yllätysvierailut kunniaan!

20. Suurien asioiden suhteen ei kannata kiirehtiä, sillä matka on usein tärkeämpi kuin itse päämäärä. Jotkut jutut vaativat aikaa ja kypsymistä: ajankulua ei edes voi nopeuttaa, vaikka kuinka haluaisi.  

21. Yleissivistys on paljon muutakin kuin pelkkää kirjaviisautta. Siihen lasketaan myös käytöstavat, sosiaalinen älykkyys ja se, että osaa etsiä tietoa, kyseenalaistaa sitä ja ajatella myös itse. 

22. Kaikkia ei voi koskaan miellyttää. Eikä tarvitsekaan. Tärkeintä on olla aidosti ja rehellisesti oma itsensä.  

23. Toisia ihmisiä ei voi muuttaa, mutta omaa käytöstään ja asenteitaan voi. Joskus opittujen ajattelumallien muuttaminen vaatii aikaa, mutta niistä eroon pääseminen on täysin mahdollista.

24. Intuitio on useimmiten oikeassa. Kannattaa siis luottaa tunteisiinsa, vaikka järki sanoisi mitä. 

25. Tästä hetkestä kannattaa nauttia ja elää sitä täysillä. Jos murehtii etukäteen tulevia tapahtumia, huonolla säkällä niitä saa surea kahdesti. 

26. Ikä on vain numero ;)

27. Kun antaa itsestään muille, saa yleensä aina myös jotain takaisin. 

28. Ikävissäkin asioissa voi nähdä yleensä jotain positiivista, jos vain haluaa ja epäonnistumisissa piilee aina joku opetus. Voit joko yrittää nähdä sen ja ottaa opiksesi tai toistaa samoja virheitä aina vain uudelleen ja uudelleen.    

29. Itselleen täytyy osata nauraa.

30. Elämä on aikas ihanaa <3

     

PS. Terkkuja Sumatralta, Lake Tobalta :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos haluat piristää päivääni, kommentoi :)