maanantai 26. tammikuuta 2015

Xoco Blue - suklainen sienijuoma

Sienitee tai sienikaakao ei ehkä kuulosta maailman houkuttelevimmalta juomalta, mutta aina kannattaa maistaa ja yllättyä :)  Pakurikääpä on ollut esillä jo niin pitkään ja isosti, että sen voi jo luokitella peruskauraksi, mutta reishi eli lakkakääpä saattaa olla vielä monille meille suomalaisille tuntemattomampi. Reishi-sientä on kuitenkin käytetty sekä Kiinassa että Japanissa jo useita satoja, ehkä jopa tuhansia vuosia sen terveyttä edistävien vaikutusten takia.

Reishin sanotaan lisäävän vastustuskykyä, parantavan unen laatua ja munuaisten toimintaa, poistavan stressiä, torjuvan syöpää ja pidentävän elinikää. Sen on havaittu myös toimivan hyvin diabeteksen ja korkean kolesterolin hoidossa.    Lakkakääpä on sellaisenaan todella kitkerän makuinen puiseva sieni, joka kasvaa lahoavassa puussa. Ihan pelkiltään sitä ei siis kyllä syö tai juo kukaan. Mutta, mitä jos siitä tekee kaakaota? 

Lääkinnällisten sienten ja erityisesti ns. sieniteen pioneerina pidetty suomalainen Four Sigma Foods toi viime lokakuussa markkinoille uuden Xoco Blue -suklaareishijuoman. Juoma alkoi kiinnostaa minua erityisesti siksi, että reishiä (kuten myös pakuria) on tutkittu paljon ja se on havaittu niin turvalliseksi, että sitä voi suositella myös raskaana oleville. Sanotaan kuulemma, että jos tuleva äiti juo reishiä raskausaikana, vauvasta tulee rauhallisempi.   Koska tällä hetkellä olen raskaana, päätin testata. Mahdollinen vauvan rauhallisuuteen vaikuttava tulos jää nähtäväksi :) En tosin ole joka päivä Xoco Blueta juonut, mutta silloin tällöin kupillisen. Reishijuoman pitäisi myös rauhoittaa ja parantaa unenlaatua, joten sitä kannattaa hörppiä illalla, noin puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa. 

Juomassa on lakkakääpä-uutetta, chai-henkisiä mausteita ja hermostoa tasapainottavia yrttejä. Se suositellaan juomaan shottina niin, että yksi jauhepussi sekoitetaan 0,5 dl vettä, mutta itse olen kaatanut jauhepussin pieneen lasiin tai kahvikuppiin, joka on täynnä kuumaa vettä. Reishikaakao on näin ehkä hieman laimeamman makuista, mutta vallan hyvää silti. Jos en tietäisi, että siinä on puisevan makuista sientä, en kyllä arvaisi maun perusteella!

Ja kyllä minusta juoma tosiaan rauhoittaa, kun sen hörppii illalla vähän ennen nukkumaanmenoa. Arvioni mukaan se myös pikkuisen syventää ja parantaa unta. Välillä tosin heräilen sienikaakaosta huolimatta öisin parikin kertaa vessaan, mutta se nyt johtuu ihan vain tästä loppuraskaudesta :)   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos haluat piristää päivääni, kommentoi :)