keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Ruokapyramidihuijaus

Sain käsiini (itse asiassa jo viime keväänä) Susanna Kovasen ja Harri Lapinojan kirjoittaman Ruokapyramidihuijaus-kirjan. Se on huikean mielenkiintoisia näkökulmia ruokateollisuuteen ja ravitsemustieteeseen antava opus, joka todella laittaa ajattelemaan.

Viime vuosina ihmiset ovat alkaneet kiinnostua entistä enemmän hyvinvoinnistaan ja terveydestään. Näihin teemoihin liittyy vahvasti myös syömämme ruoka. Kovanen ja Lapinoja käsittelevat ruokateollisuutta ns. kokonaisvaltaisesti systeemin ja median ulkopuolelta, luoden kuvaa, joka usein monilta kuluttajilta jää näkemättä.Jo kirjan alussa esitellään koko sen perusväittämä ja kielikuva: pyramidi ei ole kirjoittajien mukaan vain oikean syömisen ohje, vaan vertauskuva koko teollisesta ruokamaailmasta.

"Pyramidin huipulla valtaansa käyttää joukko, johon kuuluu ruokateollisuuden suuryrityksiä, maatalousjättejä, kauppaketjuja, mainonnan, elintarvikelainsäädännön ja kemianteollisuuden asiantuntijoita sekä päättäjiä ja poliitikkoja. Alemmilla tasoilla heidän tukemaansa ravitsemussanomaa ja propagandaa levittävät joko tietoisesti tai tietämättään erilaiset kansanterveystahot, ravitsemustieteilijät, lääkärit ja lobbarit, joiden viestiä media toistaa suurelle yleisölle. Pyramidin alimmalla tasolla kuluttajat osallistuvat kuuliaisesti heille tarjotun systeemin ylläpitoon: he ostavat ja kuluttavat auktoriteetteihin luottaen, kysymyksiä esittämättä. Pyraidihuijauksen luonteeseen kuuluu, että vain ylimmällä tasolla tiedetään, mitä tapahtuu. Sinne päätyvät myös voitot."      

Hmmm, mielenkiintoinen näkökulma. Enkä usko, että ihan kauhean kaukana totuudesta. Kirjaa lukiessa tutustuu myös ruokateollisuuden historiaan. Itseäni yllätti ainakin se,  miten vähän asiat ovat lopulta muuttuneet. Esimerkiksi monet nykyajankin ruokaan liittyvät pelot (kuten bakteerikammo) ovat lähtöisin jo 1800-luvulta.


Minusta Ruokapyramidihuijaus on kirja, joka jokaisen tulisi lukea. Vaikka olisi eri mieltä sen väittämien kanssa, se ainakin antaa erilaisia näkökulmia ruokateollisuuteen. Kuluttajina meidän tulisi mielestäni tiedostaa erilaisten näkökulmien olemassaolo. Olisi hyvä, että kuluttajat myös ajattelisivat, eivätkä vain kuluttaisi ja ottaisi annettuna. 

Täällä meillä länsimaissa ruoka ja etenkin valmisruoka on tullut niin itsestäänselväksi, että olisi syytä välillä pysähtyä pohtimaan, onko se välttämättä hyvä asia. Ja että ruoan myymiseen liittyy pyrkimys voiton tavoitteluun aivan samalla tavalla kuin minkä tahansa muun hyödykkeen. Siksipä kaikkiin mainoksiin tai auktoriteettienkaan sanomisiin ei ehkä kannata sokeasti uskoa, vaan välillä kannattaisi kuulostella myös itse mikä on juuri sinulle hyväksi ja mikä ei. 

Eikä ainakaan aina uskoa sokeasti ruokamainoksiin lukematta tuoteselosteita. Niin monesti itsekin törmään siihen, että jotain tuotetta mainostetaan jonkun sen sisältämän osasen terveysvaikutuksilla. Kun sitten lukee tuoteselosteen, ilmeneekin, että kyseistä osasta on vain murto-osa elintarvikkeen koko sisällöstä. Eihän se ole muuta kuin kuluttajien huijaamista.      

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos haluat piristää päivääni, kommentoi :)